Activitati de combatere a discriminarii si promovare a multiculturalitatii
Scop: determinarea unei mai bune înţelegeri a diversităţii culturale prin implicarea activă a comunităţii alcătuite din mai multe grupuri etnice în organizarea de evenimente culturale.
Necesitate: Campania de conştientizare îşi propune să atragă un public mai mare şi în special tinerii, prin adaptarea la nevoia acestuia de modernitate, de căi inovatoare de exprimare artistică şi de revigorare a spiritului comunitar În comparaţie cu nivelul mediu de implicare în viaţa culturală în UE, România se situează la finalul clasamentului (7% - implicare culturală înaltă sau foarte înaltă vs. 18% la nivelul european). Pornind de aici, această activitate îşi propune să crească interesul persoanelor, în special a tinerilor pentru cultura comunităţilor din care fac parte, în contextul unei culturi europene care urmează principiului unităţii prin diversitate. Absenta unor evenimente in comunitate au condus la lipsa de implicare a membrilor acesteia la viata publica astfel,acestia au rareori timp sa faca lucrurile care le plac cu adevarat in viata de zi cu zi in proportie de 77.8% in Cursesti Deal, 47.7%in Pungesti, 50%in Rapsa, respectiv 88.9% in Stejaru; nu participa deloc la evenimente sportive in proportie de 88.9%in Cursesti Deal,84.1%in Pungesti,100%in Rapsa,respectiv 88.9%in Stejaru,evenimente culturale in proportie de 88.9% in satul Cursesti Deal,89.9%in satul Pungesti,100%in satul Rapsa,respectiv 88.9%in Stejaru,actiuni de voluntariat in proportie de 94.4%in Cursesti Deal,90.9% in Pungesti,100% in Rapsa,respectiv 94.4% in Stejaru,activitatile sociale ale unui club, societate sau asociatie in proportie de 100%in Cursesti Deal,94.3% in satul Pungesti,100% in Rapsa, respectiv 100% in Stejaru,precum si la demonstratii in proportie de 100%in Cursesti Deal,94.3% in Pungesti,100%in Rapsa,respectiv 100%in Stejaru.Proiectul isi propune realizarea de activitati integrate atat pt. minori cat si pt. adulti in vederea solutionarii problemelor din acest domeniu,valoarea adaugata mizand a fi cea de combatere a faptelor de discriminare prin prevenirea acestora,campanii de informare,de constientizare privind drepturile omului si efectele discriminarii,principiul egalitatii,evenimente de socializare in cadrul carora sa fie sustinuta participarea activa a membrilor.
Desfăşurare: În cadrul campaniei de conştientizare se vor organiza patru tipuri de evenimente artistice precum: spectacol de dans, muzică, fotografie şi creaţie literară.
Primul tip de eveniment va presupune organizarea unor spectacole de dans împărţite pe următoarele tematici: dans tradiţional specific fiecărei etnii, dans modern, flash mob inspirat din cele două tipuri anterior menţionate. Specialistul promovare si Specialistul acţiuni în domeniul combaterii discriminării vor implica activ membrii GT in organizarea şi derularea spectacolelor de dans.
Cel de-al doilea tip de eveniment va presupune organizarea unor concerte de muzică împărţite astfel: muzică tradiţională specifică fiecărei etnii, colinde, muzică uşoară/modernă. Specialistul promovare si Specialistul acţiuni în domeniul combaterii discriminării vor implica activ membrii GT in organizarea şi derularea concertelor muzicale.
Pe lângă activităţile de artă a spectacolului şi cele de implicare a publicului în diverse activităţi culturale şi artistice, în cadrul celui de-al treilea tip de eveniment va avea în vedere activitatea specifică artei vizuale: fotografia. Vor fi organizate 4 expoziţii cu următoarele tematici: ”Pungeşti: oameni şi locuri”, ”Rapşa: oameni şi locuri”, ”Stejaru: oameni şi locuri” şi ”Curseşti Deal: oameni şi locuri”. Specialistul promovare si Specialistul acţiuni în domeniul combaterii discriminării vor implica activ membrii GT in realizarea de fotografii artistice care surprind viata si activităţile persoanelor aparţinând diverselor grupuri etnice. În acest sens, cei doi angajaţi vor realiza activităţi de pregătire a sesiunilor de fotografiat precum: selecţia voluntarilor din GT care sunt interesaţi de acest domeniu; prezentarea unor proiecte similare în vederea alegerii tehnicii şi tipului de fotografie ce urmează a fi realizat de către voluntar; susţinerea activităţilor practice cu fiecare dintre voluntari utilizând camera foto-video achiziţionată; selectarea fotografiilor ce urmează a fi expuse. Ulterior, va avea loc vernisajul aferent fiecărei expoziţii.
Ultimul tip de eveniment are în vedere organizarea de întâlniri de creaţie literară împărţite pe fiecare gen literar: liric, epic şi dramatic, ce vor avea o frecvenţă de cel puţin 2 ori pe an.
Creaţiile literare vor fi incluse în cadrul unor tipărituri.
În funcţie de tipul de eveniment voluntarilor participanţi li se vor distribui seturi de materiale suport personalizate cu ajutorul aparatului de tampografiere şi a materialelor consumabile achiziţionate de către E.M.I. Support System.
Evenimentele organizate în cadrul campaniei de conştientizare vor fi deschise pentru participarea gratuită a tuturor doritorilor şi vor permite accesul unui număr mare de beneficiari din cadrul comunităţii. Buna promovare şi realizarea unor evenimente moderne, atractive pentru publicul larg vor contribui la sporirea numărului de persoane care vor beneficia de pe seama organizării acestora. Beneficiile aduse prin participarea în cadrul activităţii fac referire la implicarea activă a publicului în majoritatea evenimentelor din campania de conştientizare, care la rândul ei, va contribui la educarea acestui public larg prezent la evenimente. ?i nu în ultimul rând, educarea tinerilor care vor participa ca voluntari pentru organizarea evenimentelor va constitui un mod de a educa o categorie de grup vulnerabil, care apoi vor transfera ceea ce au învăţat în comunitatea din care fac parte.