Activitati de acordare de asistenta juridica
ACORDAREA DE ASISTENȚA JURIDICA PENTRU REGLEMENTAREA ACTELOR DE PROPRIETATE
Scop: furnizarea de asistenţă juridică pentru reglementarea actelor de proprietate pentru 10 membri ai grupului ţintă din satele Curseşti Deal, Pungeşti, Rapşa şi Stejaru din comuna Pungeşti, judeţul Vaslui.
Necesitate: Necesitatea activităţii este subliniată de art. 44, Dreptul la proprietate privată, din Constituţia României conform căruia fiecare cetăţean al României are drept de proprietate şi la protecţie din partea statului în ceea ce priveşte exercitarea acestui drept. Problemele identificate la nivelul comunităţii rome din satele Curseşti Deal, Pungeşti, Rapşa şi Stejaru din comuna Pungeşti, judeţul Vaslui relevă faptul că membrii acestei comunităţi nu au acte de proprietate, date furnizate şi susţinute de către Primăria comunei Pungeşti. În absenţa actelor de proprietate, membrii grupului ţintă nu pot beneficia de protecţia statului privind exercitarea dreptului de proprietate, precum şi nu vor putea participa la activităţile proiectului destinate îmbunătăţirii condiţiilor de locuit.
Desfarurare: Responsabilul activitate asistenţă juridică, angajat al Primăriei comunei Pungeşti, va oferi asistenţă persoanelor aparţinând grupului ţintă în vederea reglementării actelor de proprietate. Acesta va elabora o metodologie care va stabili principiile acordării serviciilor de asistenţă juridică excluzându-se discriminarea de orice tip. În cadrul proiectului vor fi asistaţi juridic pentru reglementarea actelor de proprietate 10 membri ai grupului ţintă. Fiecare dintre aceştia vor fi asistaţi în ceea ce priveşte procedurile de lucru, actele necesare, instituţiile responsabile, perioade de soluţionare a dosarelor etc.
Membrii grupului ţintă participanţi la activitatea de Reglementare a actelor de proprietate vor beneficia de o serie de avantaje de natură economică, dar şi socială, în comparaţie cu situaţia în care se aflau anterior, dintre acestea de menţionat fiind: accesul în mod gratuit la obţinerea actelor de proprietate (de ex. costurile pentru dezbaterea succesiunii în cazul unei moşteniri ce are în vedere titlul de proprietate pot varia în funcţie de perioada de timp dintre momentul decesului şi momentul demarării procedurilor de succesiune), crearea unei identităţi individuale care încurajează integrarea socială şi apartenenţa la comunitate, contribuind în acest mod şi la creşterea stimei de sine.